Natuurkunstpark 2012 - Kunstenaarsvereniging Flevoland

Op 21 december 2012 vergaat de wereld! Dat denken de mensen die geloven dat de Mayakalender niet voor niets op die dag eindigt.

Wij denken dat 2012 niet het jaar is van het einde van de wereld, maar dat van een nieuw begin. Een tweede oerknal, of een stroomversnelling in de evolutie, of misschien wel een streep onder de eerste wereld en opnieuw beginnen met een tweede: Wereld 2.0.

Twaalf kunstenaars hebben dit uitgangspunt genomen voor het ontwerpen van een ruimtelijk kunstwerk. Omdat we denken dat de nieuwe wereld er een zal zijn van 'samen', hebben we zes van de twaalf kunstenaars uitgedaagd om samen te werken met verschillende groepen uit Lelystad: community-art in Natuurpark Lelystad.

wave of creation - golf van de schepping

Mijn motivatie

Met de golf die ik heb ontworpen wil ik 3 betekenissen weergeven:

  1. De golf staat voor bewustzijn in de nieuwe tijd, naar het thema voor de tentoonstelling. Dat handje is van de mensheid. Die mensheid kan ten ondergaan door eigen toedoen (vernietiging van oceanen en regenwouden enzovoorts), of kan een totale switch maken en een hoger bewustzijn ontwikkelen, met respect voor de aarde.
  2. Het ontstaan van materie uit de verstoffelijking van bewustzijn. Water is symbool voor bewustzijn. Uit een rimpelloos wateroppervlak onstaat een eerste verstoring die vervolgens aan kan groeien tot een golf. De golf wordt steeds groter en groter tot hij omslaat en instort in zichzelf. Op dit punt wordt bewustzijn materie.
  3. Aan het einde ter tijden wordt alles verzwolgen in de golven. Het handje dat uit de golf steekt is een teken van hoop. Het wezen staat geheel open om gered te worden door een Deus ex machina een bovennatuurlijk ingrijpen van God die zorgt dat het wezen een nieuw leven kan beginnen in een nieuwe wereld. Net als Noach de zondvloed overleefde om daarna een nieuw tijdperk binnen te treden. In ons geval nu het Waterman tijdperk. Het handje symboliseert de man in het water, de Waterman, die oprijst uit de golven en een nieuw Tijdperk vertegenwoordigd.

De kunstwerken zijn te bezichtigen vanaf zaterdag 30 juni t/m 22 december 2012.


HOME
Contact